top of page

Sibirkatten

Litt historikk

Ella 9 uker.3.JPG

Den nøyaktige opprinnelsen til  sibirkatten, skogkattene fra Russland, er ikke kjent. Det er i dag flere teorier når det gjelder opphav av rasen, også i hjemlandet og bland forskere. Kjent er at langhårede katter fra Russland var en del av den første katteutstillingen i Londons Crystal Palace i 1871. På grunn av recessive nedarvede langhår-gener, kan langhårede kattunger også dukke opp uventet i et kull med korthårede katteforeldre. Disse dyrene dannet senere grunnlaget for avl av sibirske katter.

Systematisk og planlagt avl ble startet i St. Petersburg i 1987 og den ble akseptert av den første russiske katteorganisasjonen (SSF) i 1989. Den første internasjonale organisasjon som aksepterte rasen var WCF i 1991, og i 1997 ble rasen godkjent av Fédération Internationale Féline d´Europé (FIFe),

De første kjente sibirkattene kom til Norge i 1997, men først i 2001 kom den første avlskatten til Norge.

Egenskaper

Som alle katter, er også sibirkatten en katt med personlighet. De pleier å være veldig lojale mot sine eiere, og er også kjent for å være trofaste. Som oftest fungerer de fint sammen med andre dyr i familien, vi selv har hund og det fungerer veldig bra.

Sibirkatten pleier å være lett å oppdra, og lære fort enkle triks.

Ofte er det glad i vann og er gode svømmere og gode jegere.

IMG_E4513.JPG

Utseende og standard

Sibirkattene er medium store, kompakte i kroppen og med runde former. De er medium til stor, og hunnkatten er ofte mindre enn hannkatten

 

Hode er litt lengre enn det er bredt, massivt, men med myke runde linjer. Pannen er bred, lett avrundet og kinnben er velutviklet. Nesen skal være medium lang, bred, og i profil skal katten ha en svak buktning, men ingen stopp. Hake skal være lett vikende,  som gjør at i profil har katten en myk kurve fra øvre delen av nesen.

Ører skal være av medium størrelse, med god åpning i basen og avrundete tupper. Det skal være godt med pels foran åpningen og tufser på toppen. Ørene er bred plassert, skal peke svakt fremover.

Øyne skal være store, lett ovale, og noe skråstilte og med god bredde i mellom. Alle farger er tillatt, uavhengig av pelsfarge, men klare farger er å foretrekke.

 

Kropp skal være av kraftig bygd og muskuløs, med kraftig nakke og bred over brystet. Katten skal ha et rektangulært uttrykk, med kraftige ben av medium høyde.
Potene skal være store, runde og med tufser mellom tærne.
Halen skal være tykk dekket med pels fra alle sider, uten at hårene henger nedover. Den skal være medium lang med rund tupp.

Pelsen skal være godt utviklet og semi-langhåret. Den skal være meget tett, underpelsen skal ikke ligge flatt, og overpelsen skal være vannavstøtene. På en måte skal den kjennes noe stri å ta på. Vinterpelsen skal være mye lengere enn sommerpelsen, med godt utviklet krage og "bukser" på bakbena.


Alle farger er tillat, inkludert farger med hvitt. 

Katt til allergiker?

Sibirkattene kan være allergivennlige katter, men det er dessverre ikke alle katteallergikere som tåler sibirkatten. Jeg anbefaler på det sterkeste at hver enkelt som ønsker å skaffe seg en allergivennlig katt, tester seg om en sibirkatt kan være en mulighet.

Ulike komponenter hos dyr kan gi allergi hos mennesker, f.eks. flass og spytt. Hos katter er det påvist mest allergener i spyttet, og mange reagerer på et protein som heter FEL D-1, som finns i kattespyttet. Man tror er at sibirkatten har mindre av dette proteinet. Det kan være grunnen hvorfor noen tåler sibirkatten, selv om de ikke tåler andre katter. 

Citra 19 dager.JPG
IMG_2409.JPG

Noen reagerer mer på kattunger og ukastrerte hannkatter. Så ved tvilstilfelle er det å anbefale å besøke en voksen kastert katt.

Helse til Sibirkatten

Sibirkatt er i all hovedsak en sunn og frisk rase.

Ingen kan garantere at katten ikke blir syk, men det ligger mye ansvar hos oss oppdrettere.

Min avlsstrategi er å bruke friske dyr med lav innavlsgrad.

Alle min katter undersøkes i forhold til HCM (Hypertrofisk kardiomyopati), som er den vanligste hjertesykdommen hos alle katter – også huskatter. HCM er ansett som den mest alvorlige lidelsen hos Sibirkatt, og som er grunnen hvorfor sibirkattene er tilknyttet Helseprogrammet mot HCM. Sykdommen utvikles over tid og testen som er gjort forteller kun status på kattens helse i det øyeblikket katten testen. Det er ingen garanti for senere utvikling.

DSC_7573.JPG
bottom of page